
Tradiční belgický lambik s moderním přístupem
Brouwerij Boon je renomovaný belgický pivovar nacházející se v obci Lembeek poblíž Bruselu – tedy přímo v srdci tradiční oblasti lambiků. Pivovar se specializuje na výrobu klasických belgických stylů jako geuze a kriek, přičemž zachovává poctivé řemeslné metody kvašení spontánními kvasinkami, avšak s využitím moderní technologie a vybavení.
V portfoliu pivovaru najdeme také méně známé, ale o to zajímavější speciality jako Faro (sladší lambik s přídavkem cukru) nebo Duivelsbier – tradiční tmavý silný speciál pocházející z města Halle.
Majitelem pivovaru založeného roku 1975 je Frank Boon a rodina Boonů. V roce 1978 převzal Frank Boon provoz po rodině De Vits. Od té doby Boon systematicky rozvíjí produkci autentických spontánně kvašených piv, která si našla místo nejen na domácím belgickém trhu, ale i u znalců po celém světě.
V roce 1986 se Frank Boon rozhodl přesunout výrobu do nového provozu v centru města Lembeek. První várky byly v nových prostorách v Lembeeku uvařeny v roce 1990, kdy pivovar navázal spolupráci s Palm Belgian Craft Brewers, kteří získali 50% podíl. Výroba od té doby stabilně rostla – z 450 hl (1990) na 14 000 hl v roce 2011. Od roku 2016 je Boon zcela nezávislý a distribuci řeší samostatně.
Toto cenné řemeslné dědictví dnes přechází do rukou druhé generace. Frankovi synové Jos a Karel Boon, kteří vyrostli doslova ve stínu pivovarských sudů, navázali na otcovu práci s respektem i vlastní vizí. Od roku 2021, kdy Frank odešel do důchodu, vedou pivovar s rodinnou oddaností a důrazem na kvalitu i inovaci. Brouwerij Boon patří mezi nejvýznamnější a nejrespektovanější producenty lambiku v Belgii – a zároveň mezi ty, kteří tuto výjimečnou pivní tradici úspěšně posouvají do 21. století.
Vašemu výběru neodpovídají žádné produkty.